Üniversitede bitirme ve araştırma tezi kapsamında trnsys programı ile çalışmalarda bulunmuştum. Trnsys programı üzerine çalışmalarımı, yapabildiklerimi sayfama dökmek istedim.
Trnsys, Enerji simülasyon programıdır. Program Wisconsin üniversitesi tarafından geliştirilip nasa ve amerikan ordusu tarafından da bir dönem kullanılmış. Özellikle son 10 yıldır bina enerji simülasyonu üzerine geliştirilmiş bir yazılım durumuna gelmiştir TRNSYS.
Trnsys ile yapılabilecek enerji analizleri aslında çok fazla. Benim yapabildiklerim ise şu an için binaların yaz ve kış ayları için saatlik (8760 saat) gerekli ısıtma ve soğutma enerjisi ihtiyacını hesaplayıp binanın yıllık enerji ihtiyacını ayrıntılı bir şekilde hesaplayabilmek.
Bunun yanında farklı pencerelerin veya yalıtım kalınlıklarının yıllık enerji ihtiyacı üzerindeki etkilerini Trnsys ile dakikalar içersinde bulmakta mümkün. Yani trnsys’in kullanım alanı bir bakıma kullanan kişiye bağlı diyebiliriz.
Trnsys ile çok komplike binaların enerji analizini yapmak Google Sketchup programı ile oldukça kolay. Binamızı Google Sketchup’ta modelledikten sonra Trnsys programına atarak yapı bileşenlerini girip infiltrasyon, havalandırma, gibi istekleride ekledikten sonra analizi yapmak mümkün.
Trnsys’in güzel tarafıda shedule denilen senaryo yaratma ortamı. Bunun ile günlük değişken sıcaklıklar veya aylık, yıllık değişken sıcaklık veya değişken yükler ekleyebilmek oldukça faydalı. Biraz karışık bir paragraf oldu bir örnek yazayım.
Örneğin bir iş merkezinde kış şartları için 08.00 – 18.00 saatleri arasında sıcaklığımız 24 derece, geri kalan saatlerde 20 derece olarak ayarlanabilir. Bunun yanında alışveriş merkezinde yazın 08.00 – 18.00 1000 kişi gelirken, akşamları sıfıra indirip, kışın 08.00 – 18.00 saaatlerinde 800 kişi gelecek şeklinde senaryolar girilip çok daha şekillendirilebilir.
Trnsys ile ısı yüklerinin hesabından başka yerden ısıtma, ısı pompası, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji hesapları yaparak yeşil bina, akıllı ev tasarımları yapılabilmektedir.
Aslında bu konuda yazılacak çok fazla yazı var ama şimdilik giriş yapmak istedim. Zamanla daha detaylı bilgilerde paylaşıcam. Google sketchup’ta çizdiğim bir apartman modelinide aşağıya ekledim.
[…] Google Sketchup programı ile oldukça kolay. Binamızı Google Sketchup’ta modelledikten sonra Trnsys programına atarak yapı bileşenlerini girip infiltrasyon, havalandırma, gibi istekleride […]
Merhaba İlhan bey bende bu programı kullanmak istiyorum ama öğrenebileceğim pek kaynak bulamadım. Önerdiğiniz türkçe kaynaklar varsa veya sizin notlarınız varsa benimle paylaşabilir misiniz. Gmail: hanifidikici16@gmail.com