Türkiye ve Yenilenebilir Enerji

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizi her ne kadar eleştiriyor olsakta güzel şeylerde olmuyor değil. Yenilenebilir enerji alanındaki potansiyelimiz aşikar, fakat bunu kullanmadığımızı (kullandırılmadığını) zaman zaman söylemişimdir. Fakat bugünkü enerji raporuna göz attığımda yenilenebilir enerji alanında oldukça geliştiğimizi gördüm.

Yenilenebilir enerji dediğimizde aklımıza rüzgar türbinleri ve güneş panelleri gelse de Hes ve geri kazanım projeleride yenilenebilir enerji aslında. Türkiye’de 2014 yılı itibariyle Hes’lerde (Hidroelektrik Santral) büyük atılım yapmış durumda.

Türkiye, geçen yıl ürettiği elektriğin yaklaşık 3’te 1’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayarak bu alanda dünya ortalamasını geride bıraktı.

Yenilenebilir Enerji Politika Ağı’nın yayınladığı “Yenilenebilirde Küresel Durum Raporu”na göre, 2013 yılında dünyada 23,5 trilyon kilovatsaat elektrik tüketildi. Bunun yüzde 22’si (5,1 trilyon kilovatsaat) yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Türkiye’de ise geçen yıl tüketilen 245 milyar kilovatsaatlik elektriğin yüzde 29’u (73 milyar kilovatsaat) yenilenebilir enerji kaynakları tarafından üretildi.

Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payına bakıldığında, hidroelektrik santrallerin ilk sırada yer aldığı görüldü. Hidroelektrik santrallerini, rüzgar santralleri, ve jeotermal enerji santralleri izledi.

yenilenebilir

Çin, ABD, Brezilya, Kanada ve Almanya gibi ülkeler yenilenebilir enerjide en yüksek kapasiteye sahip ilk beş ülke olarak sıralandı.

Türkiye’de yenilenebilir enerji kurulu gücü 2013’te, bir önceki yıla göre 3,3 gigavat artışla 25 gigavat seviyesine çıktı. Dünya genelinde ise bu rakam 120 gigavatlık kapasite artışıyla 1560 gigavata ulaştı.

Rapora göre Türkiye, yenilenebilir enerjide gerçekleştirdiği kapasite artırım miktarıyla da dikkati çekti. Geçen yıl hidroelektrik santrallerinde 2,7 gigavat kapasite artırımı gerçekleştiren Türkiye, bu miktarla dünyada Çin’in ardından ikinci sırada yer aldı.

Geçen yıl hidroelektrik enerjide kapasite artırım miktarı açısından Çin 29 gigavatla ilk sırada yer aldı. 2,7 gigavat kapasite artırımı gerçekleştiren Türkiye ikinci; 1,5 gigavatla Brezilya  üçüncü; 1,3 gigavatla Vietnam dördüncü, 0,8 gigavatla Hindistan beşinci oldu.

Türkiye, ayrıca jeotermal enerjide de kurulu gücünü en fazla artıran ikinci ülke oldu.

Geçen yıl jeotermal enerjide kurulu gücünü 196 megavat artıran Yeni Zelanda, bu alanda ilk sırada yer aldı. Türkiye 112 megavatla ikinci, ABD 84 megavatla üçüncü, Kenya 36 megavatla dördüncü, Filipinler 20 megavat kapasite artırımıyla beşinci oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye ve Yenilenebilir Enerji

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

2 Yorum

  1. 10 sene önce

    Web sitenizi hemen her gün ziyaret ediyorum. Çok güncel ve başarılı bir siteniz var.

    Cevapla
    • 8 sene önce

      Nej, jag reagerade också på att slutet var lite annorlunda. Fast jag är inte så förtjust i bokens slut; jag tycker att det känns lite segdraget/melodramatiskt, så jag saknade det inte så mycket här.

      Cevapla
Giriş Yap

ilhan SEVEN | Kişisel Blog Sayfası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!