Panoramik Fotoğraf Tekniği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzun zamandır fotoğraf çekim teknikleri üzerine yazı yazmak istiyordum. Ama kendim denemeden, başarılı olmadan yazmak anlamsız kalır diye ve sağdan soldan kopya olmasın diye bugüne dek yazmadım :)

Bugünkü tekniğimiz Panoramik Fotoğraf Çekimi.

Aslında bu herkesin istediği bir şeydir. Güzel bir manzara buluruz, fotoğrafını çekmek isteriz fakat gözümüzle gördüğümüz alan fotoğraf makinesinin kadrajına sığmaz. Çok daha küçük bir alanı fotoğraflayabiliriz. Panoramik fotoğraf tekniği bu konuda bize yardımcı oluyor. Yan yana ve üst üste fotoğraflar çekerek bunları birleştiriyor ve 2, 3, yada 6 fotoğraflık alan elde edebiliyorsunuz.

Aşağıdaki çektiğim amatör bir panoramik fotoğraf var. Her ne kadar çok fazla tatmin edici olmasada örnek olması açısından güzel.

panoramik

Aslında her şeyden önce sizlere, fotoğraf nedir, ışık nedir, kadraj, renk doygunluğu, kontras, pozlama, enstantane, kompozisyon vb. bir çok konuyu anlatmam gerekirdi ama ben işin bu kısımları ile sizi yormadan, panorama fotoğraf çekimini herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatmak istiyorum. Çünkü fotoğraf makinelerinin dijital çağa ayak uydurması ile beraber artık yeni başlayan veya işin teknik kısmı ile hiç ilgilenmeyen amatör bir fotoğrafçı dahi makinesinin “Auto” kullanım modu ile panoramik fotoğraflar çekebilir.

• Panoramik fotoğraf nedir?
Panoramik fotoğraf: Bir manzara veya bir yapıyı yatayda yan yana veya dikeyde üst üste olmak kaydıyla birden fazla kare kullanarak çekim yapmak ve daha sonra bu fotoğrafları dijital karanlık odada birleştirerek ortaya çıkan çok geniş açılı fotoğraf çalışmasıdır. İsteğe bağlı olarak kendi etrafınızda, makinanızı sabit bir eksende tutmak kaydı ile 360 dereceye kadar dönerek de çekim yapabilirsiniz. Çekim yaparken dikkat etmeniz gereken hususları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

• Panorama modu kullanmarak çekim yapmak:
Son yıllarda birçok makinada “Panorama” modu bulunmaktadır. Bu mod sayesinde çekim yaparken, çekmiş olduğunuz bir önceki karenin 4’te birlik kısmı yeni çekeceğiniz karenin üstünde hayali olarak görünmektedir. Böylece her yeni kareyi çekerken, bir önce çekilmiş karenin %25’lik kısmınının hayali görüntüsü ile yeni karedeki gerçek görüntüleri üst üste bindirebilirsiniz. Bu sayede çekim yapacağınız bölgelerin üst üste hatasız bir şekilde bindirmeniz sağlanır. Eğer makinanızda böyle bir seçenek yoksa üzülmeyin, gene de panoramik çekim yapabilirsiniz. Yapmanız gereken her kareyi çektikten sonra sağa veya sola kayarken bir önceki görüntünün %25 ya da en fazla %50’lik kısmını yeni kare içerisinde bulunmasını sağlayın. Buradaki amaç bilgisayarda fotoğrafları birleştirirken, yazılımın yan yana olan kareleri tanıyarak, referans noktaları oluşturması ve fotoğrafları birleştirmesidir. Bu arada unutmamanız gereken şey, hareketli cisimleri referans almamaktır.

• Çekim yaparken makinanızın ayarlarını değiştirmeyin:
Çekim yaparken (+) veya (-) zoom veya makinanızın diğer ayarlarını hiçbiri ile oynamayın. Farklı derinlikte ve pozlamada kareler oluşur ve birleştirme işlemi başarısız olur.

• Işığı arkanıza alın:
Panorama çekeceğiniz manzara veya yapıların üzerine eşit miktarda ışık düşmesinde fayda vardır. Bu yüzden çekim yapacağınız zaman güneşin tam tepede olmasında ya da çekim yapacağınız bölgeyi karşınıza aldığınız zaman ışığın tam arkanızdan geldiği saatleri beklemelisiniz. Aksi takdirde yanal gelen güçlü gün ışığı, makinanızın çekeceği her bir karede farklı pozlamalara sebep olacak, bu da birleştirme esnasında fotoğrafın bütününde farklı kontraslar oluşmasına ve kötü bir görünüme sebebiyet verecektir.

• Başlangıçta tripod kullanın:
Eğer varsa tripod kullanın. Yoksa da üzülmeyin tripodsuz da çekim yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken husus kol ve dirseklerinizi yukarı aşağıya oynatmadan sola veya sağa dönme hareketi yapmanızdır. Aslına bakarsanız eskiden tripodla hiç titretmeden ve kaydırma yapmadan kusur çekimler yapmaya çalışırdım. Fakat bir gün tripodumu evde unutunca mecburen elde çekim yapmak zorunda kaldım. Elde çekim yaptığım fotoğrafların daha kusursuz olduğunu keşfettim. Tripod kullanarak çektiğim kareleri birleştirirken ufuk çizgisinde optik bir yanılsama oluşuyor ve dışbükey bir kavis meydana geliyordu. Sanırım bu tripodun bastığı zemin eğriliği veya dönme hareketindeki sabit merkez hareketinden oluşuyordu. Elde çekim yaptığınızda zeminin eğriliğinin önemi kalmadığı gibi makinayı bir merkezde değil dışbükey bir yörüngede sağa veya sola kaydırıyorsunuz ve bu da ufuk çizgisindeki optik bükülmeye engel oluyor. Bu yüzden bulunduğunuz konumu ve dirsek yüksekliğinizi değiştirmemek kaydı ile makinayı elde sağa ya da sola kayarak dönme yapabilirsiniz. Yalnız kapalı bir mekanın içinde ( ev, ofis, tarihi eser vb iç mekan ) çekim yapacaksanız, mutlaka tripod kullanmalısınız. Aksi takdirde yakın çekim olduğu için başarısız olma olasılığını olacaktır.

• Detaylara dikkat edin:
Çekeceğiniz manzara ya da bölgenin bir takım detaylar içermesinde fayda vardır. Çünkü fotoğrafları birleştiren yazılım, detayları referans alarak birleştirme yapmaktadır. Eğer önünüzde uçsuz bucaksız ve bulutsuz bir deniz manzarası varsa yazılım referans bulmakta güçlük çekecektir. Dağ, bulut, yapı vb. detaylar içeren manzaralarda daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

• Dikey ve yatay çekimleri aynı anda yapmak:
Zamanla panoramik çekim konusunda ustalaştıkça sadece yatay veya dikeyde tek yönlü çekim yapmak yerine önünüzdeki manzarayı hem yatay hem dikey olarak çekip birleştirerek çok daha uzun ve geniş panorama fotoğraflarına sahip olacağınız göreceksiniz. Örnek olarak söylemek gerekirse: En sağdan çekime başlarken 1 no’lu kare en sağ yer ve ufuk çizgisi, 2 no’lu kare ufuk çizgisi ve gökyüzü. Daha sonra %25 kadar sola kayarak 3 no’lu kare ile yer ve ufuk çizgisi, 4 no’lu kare ufuk çizgisi ve gökyüzü olmak üzere aynı işlemi tekrar edebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Panoramik Fotoğraf Tekniği

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

2 Yorum

  1. Peki hocam başlangıç için nasıl bir tripod tavsiye edersiniz. Şöyle ucuz bir şey

    Cevapla
    • 11 sene önce

      Fotoğraf makinenizin ağırlığını taşıyacak, acaba düşer mi diye kafanızda soru işareti bırakmayacak bir tripot alabilirsiniz. Teknoloji marketlerde bir çok çeşit var.

      Cevapla
Giriş Yap

ilhan SEVEN | Kişisel Blog Sayfası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!