Uzun bir planlama ( yaklaşık 1 yıl ), uzun bir araştırma, uzun bir analiz dönemi ve çok daha zorlu ikna çalışmalarından sonra Antalya tatilimizi gerçekleştirdik. İkna çalışmaları sonuç vermedi ve 2 fire ile 4 kişi tatilimizi tamamladık. ( orkan, melih, tuğrul ve ben )
Her ne kadar Antalya – Olympos tatili olarak planlasakta Olymposta kafamıza eseni yapmaya karar verdik ve tatili Akdeniz turuna çevirdik. Akdeniz turu kapsamında, Lara plajından başladık, Kemer, Yanartaş, Olympos, Kaş, Saklıkent, Fethiye olmak üzere uzun bir tur yaptık. Her ne kadar bedensel olarak yorgunluktan ölsekte zihinsel olarak inanılmaz rahatladık. Kısaca bu yerlerden bahsedersek;
Olympos
Olimpos, 1972 tarihinde Antalya ili Kemer ilçesi sınırarı içinde bulunan doğal ve tarihi güzelliklerin korunması için sit alanı olarak korunmaya alınan bölgedir.
Olimpos-Beydağları Sahil Millî Parkı Sarısu’dan itibaren Antalya – Kumluca karayoluna ve Akdeniz’e paralel olarak Gelidonya Burnu’na kadar uzanmaktadır. Akdeniz Körfezinin batı sahilinde muhteşem güzellikte doğal plajlar antik şehirler vardır. Çıralı ve Adrasan Plajı bunlardan en güzel ve uzun olanıdır. Milli Park giriş noktasından itibaren Topçam, Küçük Çaltıcak, Büyük Çaltıcak, Kargıcak 1-2 gibi günübirlik mesire alanlara uzun plajlara sahip orman ve denizin kucaklaştığı ender tabiat harikalarıdır.
Olympos denilince akla ilk olarak Ağaç evler ve Antik Kent geliyor. Ağaç evlerin en popüleri Kadir ( içerisinden 2 adet bar var ) daha sonrada Türkmen ve Bayram’s. Eğer gençsenin kesinlikle Kadir’in 5 kişilik ağaçtaki evleri tavsiye edilir. Hem klima ihtiyacınız olmaz hemde ucuza tatil yapmış olursunuz. Hangar ve Bull (öküz) bar ise ayrı bir olay. Hangar her zaman herkese açık ve sınırlama yok. Bull bar ise 24:00 da kapılarını açıyor. Damsız girilemiyor tabiki kadirde kalmıyorsanız. Kadirde kalanlar için herhangi bir sınırlama yok. Oda anahtarınızı gösterip sorunsuzca girebiliyorsunuz. (4 erkek bile olsanız :D )
Olympos Antik Kenti, Antalya’nın 80 km güneyinde ve Antik Likya Bölgesi içindedir. Doğudan Akdeniz’e açılan Olympos Antik Kenti, ortasından geçen Akçay (Olympos Çayı) ile ikiye bölünür. Bu konumuyla tarih boyunca liman kenti olma özelliği taşıyan Olympos, günümüze gelen antik kentler arasında farklı bir yapı sergiler. Olympos kelimesinin Yunanca kaynaklo olmadığı düşünülmektedir. Bu adın kaynağı ve anlamı tam olarak açıklanmamakla birlikte, eski Anadolu dillerinden geldiği ve genellikle “yüksek dağ, ulu dağ” anlamında kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Yanartaş
Yanartaş, Antalya’nın Kemer ilçesi Çıralı köyü yakınlarında küçük, tarihi ve turistik önemi olan doğalgaz kaynağı. Denize yakın manzaralı bir konumda yer alır, taşlar arasından çıkan alevler turistlerin ilgisini çekmektedir.
Çıralı plajının kuzeyindeki kayalıklarda yer alan doğalgaz kaynağı, eski Yunan mitolojisi’ne konu olmuştur. Mitolojiye göre, kanatlı at Pegasus’un sırtındaki Bellerophontes, ateş soluyan canavar Kimera’yı (Khimaira) burada öldürür. Hâlâ yanmakta olan ateşin öldürülen canavarın ağzından çıkan alevler olduğu söylenegelmiştir. Bizanslı demirciler tarafından kutsal sayılan bu bölgede inşa edilen tapınağın kalıntıları Yanartaş’ın yanında yer alır. Bazı tarihçilere göre Olimpiyat Ateşi ilk kez bu noktadan getirilmiştir. Yaz kış yanan bu ateşin aslı yeraltı kaynaklarından dışarı sızan doğal metan gazıdır.
Bir ismi de Poseidon’un sönmeyen ateşidir.
Saklıkent
Saklıkent Kanyonu, yaklaşık 15 km uzunluğunda, içinde Bey Dağları’nın kaynak suyunu bulunduran eşine az rastlanır bir doğa harikası. Fethiye’ye gelmeden Saklıkent-Kemer kavşağından, Saklıkent istikametine doğru hareket ettiğinizde, 32 km mesafe yapmanız gerekir.
Kanyonun keşfi ise çok yakın bir tarihe dayanmaktadır. Rivayetlere göre bir çobanın keçisini buraya kaçırması sonucunda keçisinin peşinden gitmesiyle keşfettiği kanyon, çevre yerleşkelerde merak konusu olur. Burada sonsuz bir soğuk su akar. Akıntı çok şiddetlidir. Çobanın burayı bildirmesinin ardından Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Saklıkent’i Milli Park ilan etmesinden sonra, özel firmalarında da desteği ile Saklıkent bugünkü halini alır. 2011 yılı giriş ücreti 4 YTL. İndirimli öğrenci fiyatı ise 2 YTL dir.
Kaş
Kaş antalya ilnin en batısında yer alan turistik ilçedir. Kaş’ın etrafında adı bilinen Istlada, Apollonia, İsinda, Kyaenai gibi antik kentler yanında ismi bilinmeyen birçok harabe yeri vardır. Bunlar irili ufaklı antik yerleşimlerdir. Örneğin Tüse Köyü’nün yakınındaki alçak bir tepe üzerinde Tysse adında küçük bir yerleşme bulunur.
Kemer
Kemer in en eski tarihi M.Ö. 690 yılına dayanmaktadır. Phaselis antik kentinin kuruluşu bu tarihe dayanmaktadır.
1960’lı yıllara kadar karayolu olmadığı için, ulaşımı sadece deniz yolundan sağlanan Kemer, 1980 sonrasında uygulanan Güney Antalya Turizm Projesi kapsamında yol ve diğer altyapı değerlerine kavuşarak hızla gelişmiş ve bugün Türkiye’nin en gözde turizm merkezlerinden birine dönüşmüştür.
Kemer’in başta gelen çekiciliklerinden birisi doğal güzelliğidir. Deniz, orman ve dağlar bir noktada birleşmektedir. Denizin berraklığı, ormanın yeşilliği, deniz dalgalarının çam ağaçlarına kadar uzanmasıve çam ağaçlarının plajlarda gölgelik olarak kullanılması oldukça cazip gelmektedir. Beldibi mevkiinden başlayarak Tekirova’ ya kadar olan tüm kıyı tamamen doğal plajdır. Girintili çıkıntılı kıyılarında birçok koy ve küçük doğal limanlar bulunur. Kemer merkezinde bulunan plajlar Belediye plajı, yat limanı yanında bulunan Ayışığı Plajı’dır. Antik kentin hala ayakta durduğu ve milli park olan Phaselis plajı gibi yerlerde rahatlıkla denize girmek mümkündür. Konaklama tesislerinin havuz ve plajlarından da ücret karşılığı yararlanmak mümkündür. Kemer’den yakınında bulunan Olympos ve Phaselis antik kentlerine ulaşmak mümkündür. Son yıllarda Söğüt Cuması, Altınkaya, Dereköy gibi yüksek yerlere safari turları da oldukça ilgi çekmektedir.